Ny på MTB? Her er mine erfaringer

Synes du det er svært at starte med MTB og har du svært ved at finde ud af hvor mange penge du skal bruge??

Her er mine erfaringer. På trods af, at min kone synes jeg bruger mange penge, så gør jeg ikke, for jeg er nærig og jeg finder altid den billigste løsning hvis det kan lade sig gøre.

Jeg vil forsøge, at komme ind på min tid med MTB og hvordan det hele startede for mig og hvad jeg har erfaret i forhold til grej, tøj, cykler, etc.

 

Begyndelsen:

Da jeg først opdagede MTB boede jeg i Horsens, hvor jeg købte en brugt X-Zite MTB af en gut i Århus. Jeg købte den for at kunne kører til og fra arbejde og skole, men jeg opdagede hurtigt, at der var noget der hed MTB i skoven. Ikke fordi, at jeg ikke var klar over det, men fordi jeg aldrig havde stiftet bekendtskab med det.

Jeg var med et par gutter i Grene sande for at køre og jeg var solgt med det samme. Flere ture i skoven på denne gamle rustne cykel gjorde mig total varm på MTB.

Det varede ikke længe før jeg købte et par kombi pedaler og smed på. Dette gjorde, at jeg kunne øve mig i at køre med klik. Det kostede et par styrt, men jeg kom hurtigt efter det. Pedalerne købte jeg også brugt.

Skoene jeg kører med nu, er de samme som jeg købte fra ny dengang. Det er nogle billige klik sko, men de minder meget om exustar sko.

Jeg købte min første MTB i april 2014, hvor jeg var ultra nybegynder. Men med stædighed kommer man langt.

Ny Cykel:

En måned efter besluttede jeg mig for, at købe en ny cykel. For MTB var det jeg virkelig gerne ville, men X-Ziten med coil gaffel, 80mm vandring og kabel bremser var ikke vejen frem.

Mit budget var lille, men jeg ville have hydragliske bremser og en luft gaffel, som var det der var mine minimum krav for at opleve en vis forbedring.

Jeg købte en Rock Machine Tsunarmi 70 29″ ved Designcykler i Horsens og jeg var mega stolt. Det var min første rigtige MTB købt fra ny og samme dag jeg fik den skulle jeg bare i skoven. Jeg købte cyklen den 28. Maj 2014. Den har været starten på mit liv med MTB. Med den lærte jeg rigtigt at kører MTB og jeg blev bedre og bedre.

Jeg købte straks et par SPD klik pedaler til den og har aldrig fortrudt, at jeg startede med at køre med klik. Jeg havde cyklen i to år og den blev kørt rigtig meget. Jeg startede Sporguide op på den cykel, så den er har faktisk testet de fleste af sporene jeg har kørt. Og den har gjort et fantastisk arbejde.

Cyklen kostede 7000,- så dette kan varmt anbefales. Det er et rigtig godt prisleje for en begynder cykel.

Pedalerne kostede 149,- og det samme gjorde skoene. Mit cykeltøj overtog jeg fra min far, og cykelhjelmen købte jeg i T-hansen for 149,-. I løbet af de 2 år, blev der skiftet kæde og bremser én gang på cyklen. Så det har været en rigtig billig start for mig.

Med hensyn til vedligeholdelse og rengøring så har jeg aldrig forstået at skulle købe sig fattig i mærkevarer. Jeg laver altid en spand sæbevand med opvaksemiddel fra Rema 1000 og vasker cyklen med en blød bilbørste. Dernæst skyller jeg cyklen godt igennem og smører kæden efter den er tør. Dette har alle dage virket for mig.
Jeg besluttede mig med det samme, at jeg skulle lære at lave de fleste ting selv, når jeg kørte så meget og styrtede nogle gange. Dette kan jeg varmt anbefale andre også. Dog vil jeg sige, at hvis man ikke er “gør det selv mand” overhovedet, så få de professionelle til det. Det er absolut nr. 1.

Nå, men jeg kørte på Rock Machinen i 2 år. Dengang jeg startede, anede jeg ikke hvilken vej det ville gå for mig og jeg vidste faktisk ikke meget om MTB. Men jeg opdagede med tiden, at det jeg kunne lide var adrenalinen og suset når det gik ned ad. Der gik det op for mig, at jeg var mere til AM / Enduro / DH end til XC. På trods af det kørte jeg faktisk Vestjysk MTB cup på Rock Machinen. Men efter 2 år følte jeg ikke længere den kunne hamle op med min kørestil længere.

Køb brugt:

Dog var pengene stadig små, så jeg smed en føler ud på Facebook og sagde jeg havde maks. 10.000kr at købe for. Og at jeg søgte noget full suspension med god vandring og mere trail bike agtig.

Jeg fik fingerne i en Specialized Stumpjumper 29″ med en masse lækkert udstyr på.
Denne cykel købte jeg i April 2016 og den kører jeg stadig på. Dog er der sket meget siden jeg købte den. For da jeg købte den var den sort og med 140mm vandring. I dag er den grøn og med 150mm. Det er nok her jeg har brugt flest penge. På at opgradere cyklen.

For 10.000kr fik jeg en specialized fra 2014, hvor det dog kun var rammen, der var original. Hjulsættet var opgraderet til et DT SWISS E1700 Spline two, Bagdæmperen var skiftet ud med en Rock Shocx monarch rc3 + debon air. Bremserne var opgraderet til shimano saint og så var der smit komplet Sram X01 på 1×11, samt en dropper seat post. Så for 10.000kr fik jeg rigtig meget cykel.

Spar på dine penge:

I dag har jeg et lækkert cykelværksted og alt muligt lækkert udstyr. Men jeg er stadig nærig og for mig er en T-nøgle fra Harald Nyborg lige så god som en fra Park tools. Og min sixsix one Fullface hjelm, som er købt på tilbud til 300,- er ligeså fin som en til 600-1200,-. Jeg forstår godt, at man vil have det nyeste og det fedeste. Men er man nybegynder i sporten, tror jeg det er vigtigt at mærke efter, hvor mange penge man vil bruge på cyklen og sig selv. Og så gå efter det og kun udvælge de råd der lever op til ens egne tanker og forventninger omkring det. For ellers bruger man hurtigt flere penge end man måske føler man får noget ud af.

Den dag i dag kører jeg i brugte Endura shorts, exustar pedaler købt på tilbud, de samme biltema sko, en O’neal trøje jeg har fået i gave, en trail hjelm købt på tilbud og en brugt cykel til 10.000,-. Men jeg kører godt, jeg er stolt af det jeg har på og det jeg kører på. For mig har det fungeret, at ikke købe mig fattig i alt muligt.

På billedet herunder, kan i se de tre cykler jeg har haft i min tid. Fra 1-2 gik der ca. 1 måned og fra 2-3 gik der 2 år. Nu nærmer vi os april 2018 og jeg har stadig min Specialized.

Comments

  1. Claus LassenClaus Lassen

    Det SÅ fedt, at køre singletrack, på en trailbike:-) Også selvom, at det ikke, er et super teknisk spor. Jeg har endnu til gode, at prøve sporet i Silkeborg. Glæder mig til sommer!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.