St. Dyrehave

Bedømmelse af sporet

3 out of 5 stars

 

STORE DYREHAVE:
I 1628 anlagde man “firkanten” St. Dyrehave som jagtområde til Frederiksborg slot og man brugte det også til opdræt af en særlig hårdfør hesterace. Det karakteristiske stjerneformede vejsystem blev lavet i 1670-80 til Kongens parforcejagt hvBillede 08-10-2015 11.49.46or vildtet blev løbet træt og holdt fast af hunde indtil jægeren kom frem og dræbte hjorten med sværd.
MTB sporet blev anlagt i 2009 på initiativ af Naturstyrelsen, i samarbejde med Gribskov MTB og CC Hillerød. Nu er det NS (naturstyrelsen red.) som vedligeholder de ca. 20 km. spor.

Denne skov bliver ofte brugt til løb og den har også i lang tid været håbløst dårligt markeret. Disse to ting har givet en masse alternative spor som man helst skal undgå. Sporet er lagt så der er mindst mulig konflikt med dyreliv og andre skovbrugere.

STARTEN:
Det blå spor starter og slutter ved P-pladsen på Kongevejen ca. 1100 m. nord for Kongevejen 104 3450 Lillerød. Hvis man vil køre mod uret rundt er starten let at se i den sydlige ende af P-pladsen. Starten til turen med uret rundt, er et kort stykke nede af grusvejen bag læskuret. I læskuret finder man en metalholder med kort over sporet/intervalruter og info om intervaltræning.

Er man med toget, stiger man af på Hillerød st. og cykler ca. 3 km. til P-pladsen på Overdrevsvej hvor man kan fange sporet.

ENSRETTET:
Her er ikke ensrettet så ved de få smalle steder med dårligt udsyn må man lige være opmærksom på modkørende.

Det betyder så også at der er 40 dejlige km hvis man tager den begge veje rundt.

BESKRIVELSE AF TUREN:
Sporet i st. Dyrehave er anlagt helt uden feartures, men det betyder ikke at det er kedeligt, det er et rigtigt fedt spor med mange naturlige udfordringer, i form af tusindvis af rødder som kombineret med opkørsler gør at det kræver noget teknik at forcere, men overkommeligt nok for en begynder.Billede 08-10-2015 13.17.43
Skoven veksler hele tiden imellem gran skov med rødder og blødt lag af gamle nåle til åben bøgeskov med jævnt flow og fast spor. Indimellem møder man et plørehul, men mange steder er de fyldt op med grus.

Grøfterne man skal krydse undervejs er nemt klaret ved hjælp af broer og i den sydlige ende af skoven er der et forbindelsesspor til Tokkekøb hegn sporet.

OPSUMMERING:
1. Tusindvis af rødder.
2. Teknisk let.
3. Modkørende.
4. Hænger sammen med Tokkekøb hegn.
5. MTB udlejning og guide 5 km. væk. Sponz MTB Center.

6. Fint begynder spor.

 

Det her er en skøn kuperet skov at cykle i og sporet snor og bugter sig på den skønneste naturlige måde, men selvom Naturstyrelsen lige har været sporet rundt med en blå spray, så skal man være meget vågen undervejs for ikke at blive ledt på vildspor af de mange hjulspor i skovbunden og det giver let en lidt rodet og flow-forladt følelse indtil man har lært ruten at kende.
Manglen på tekniske udfordringer og den krævende navigation gør desværre at jeg ikke vil give dette super skønne spor mere end 3 stjerner.
Skrevet af: Ullr l. Ott

Kort over parkering

Download ruten til din GPS Download

Det er Naturstyrelsen der i sammenarbejde med Gribskov MTB og CC Hillerød har anlagt sporet.

Gribskov MTB Facebook

Gribskov MTB hjemmeside

CC Hillerød Facebook

CC Hillerød hjemmeside

Links til NTS

St. Dyrehave er en del af de 10 spir. Du kan læse mere om disse HER

Din mening tæller

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Comments

 1. Thomas ErnerThomas Erner

  Sporet er “overtaget” af et Sporlaug https://www.facebook.com/StoreDyrehaveSporlaug/
  Vi startede i 2018 og er nået et godt stykke med at bygge broer over vådområder osv.
  Efter gennekørsel med Ontrail og Naturstyrelsen i 2019 er det vedtaget at ensrette sporet venstre rundt.
  Nye skilte er på vej, og mange spændende projekter er i støbeskeen.
  Nyt startpunkt bliver P-plads Overdrevsvejen https://goo.gl/maps/D4KskMGGH353acjs8
  Vi ses derude.
  Thomas Erner, St. Dyrehave Sporlaug

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.