Skovhuggeren

Bedømmelse af sporet

4.3 out of 5 stars

SKOVHUGGEREN

Opdateret Juni 2019

I Egebjerg bakker på Sydfyn finder du det 17 kilometer lange MTB-spor ”SKOVHUGGEREN”. Sporet er lavet af frivillige i området med støtte fra Nordea-fonden, LAG SØM, Svendborg Kommune, Hvidkilde Gods og Naturturisme I/S. Bag sporet står foreningen “Foreningen Egebjerg Bakker MTB-spor”. Der er bliver løbende laver forbedringer og ”SKOVHUGGEREN” er 2 gange været på politikkens top 5 liste over de fedeste MTB-spor i Danmark. Og det er der en grund til.

”SKOVHUGGEREN” er kun til MTB, hvilket betyder at du kan køre på det 365 dage om året.
Sporets åbningstid er fra kl. 6:00 (i perioden fra den 16. maj til 1. juni dog først fra kl. 7.00). Sporet kan bruges frem til kl 21:00 eller til solnedgang i den periode på året, hvor solen går ned senere end kl. 21:00.
MTB sporet er anlagt i samarbejde med lodsejeren og de relevante myndigheder, så der er taget hensyn til dyrelivet i området og de fortidsminder som er i skoven. Så bliv på sporet hele vejen rundt.

Området på 164 hektar er lejet af Hvidkilde Gods, derfor er ” SKOVHUGGEREN” et betalingsspor. Foreningen bag sporet er non-profit, så din betaling går udelukkende til skovleje, vedligeholdelse af sporet og udbygning af sporet fremover. På den måde kan foreningen sikre et godt, sikkert og udfordrende MTB-spor til alle.

Starten

 

Den officielle parkering er ved ”Udsigten” på toppen af Alpevej, (kør efter Alpevej, 5771 Stenstrup) herfra kan man trille 200m mod syd og ind i skoven ved Skovmarksvej 40, tag den første skovvej til venstre for at komme direkte til startområdet. Der er også mulighed for uofficiel parkering ved andre indfaldsveje fra Løvehavevej i områdets afgrænsning mod øst. Ved Sporets start er der lavet en plads til større arrangementer. Her finder du et flot bålhus, vaskeplads og endda basis værktøj.

Ensrettet:

Det ensrettede spor starter og stopper samme sted.  Det røde spor er cirka 17 km, men bliver løbende blive udbygget og forlænget. Det blå spor er 6 km.

Beskrivelse af turen:

SKOVHUGGEREN er et rigtigt ”single track”, som er anlagt uden for skovens andre stier og veje. Sporet byder på alt lige fra tekniske stykker til opkørsler, og ”Striben” hvor det er muligt at nå en hastighed på op til 40 km/t. Generelt er sporet teknisk nemt og kan køres af alle. Men der er tænkt på detaljerne, og der er flere steder alternative ruter med svære udfordringer. Flere steder er der mulighed for at tage det samme stykke igen, for at træne specifikke MTB færdigheder. Der gælder for eksempel stykket kaldet “Kavalergangen” som er en nedkørsel gennem en mindre slugt. Der er lavet broer, hop og sving i rene naturmaterialer med fokus på både fart og flow.
Også i “Slugten er der mulighed for at træne sine færdigheder ved at man kan køre udfordringerne flere gange. Der er lavet et par forskellige opkørsler, sving og hop. det kan anbefales at sætte tid af til et par ekstra ture her.
Der er over de sidste par år blevet bygget flere flotte og meget velfungerende udfordringer. Blandt andet en fed Rockgarden, 2 store gaps og en skinny section hvor man virkelig kan få trænet balancen.
Flere gange undervejs bliver man mødt af lækre flow sektioner med super gode og stabile berms. Så der er god mulighed for at få øvet sin svingteknik.
Sporet er præget af mange flotte og gennemtænkte løsninger, for at skabe den bedste MTB-oplevelse i kombination med naturen. Alt er lavet i naturlige materialer, som falder godt ind med naturen.
De tekniske udfordringer er generelt super godt lavet og der er sværhedsgrader så alle kan bliver udfordret, mens begynderen stadig kan komme sikkert rundt.

SKOVHUGGEREN løber gennem et rigtig flot skovområde og veksler mellem tæt nåleskov, bøge og egetræer og mere åbne områder. Området er kuperet, men uden lange og meget stejle opkørsler. 

Underlaget er meget gennemført og alle de steder hvor der er fare for at sporet bliver mudret er der lagt sten i forskellige størrelser og grus for at beskytte skovbunden og bevare et godt MTB-spor. Det giver et naturligt spor gennem skoven og et underlag som er fast og hurtigt . I adskillige sving er der lavet hævede erosionssikringer – Så der er virkelig tænkt på sporets fremtid og vedligeholdelse. Over de sidste par året har sporet stået sin prøve med mange besøgende i alt slags vejr. På trods af det står sporet flot og godt vedligeholdt.

Sporet har generelt et godt flow, der veksler mellem bløde sving med masser af fart, tekniske stykker med skarpere sving samt let til moderate stigninger.

Udover de tekniske områder som man kan tage flere gange, er der flere steder undervejs lavet små sjove udfordringer såsom en bro over en lille sø, et lille ”tabletop”-hop eller en stamme hvor man kan øve balance. Sporet er markeret med cirka 100 pæle med MTB-markering og retningspile. Dette gør det rigtigt nemt at finde vej. Markeringerne er desuden placeret så man i god tid kan forberede sig på sving. dette giver endnu bedre flow i sporet. Der er lavet genveje så sporet kan kortes af, hvis de 17 km bliver for meget. Disse er også fint markeret.

Opsummering:

  1. Rigtig godt underlag på hele sporet
  2. Godt flow
  3. Flere muligheder for sværhedsgrad
  4. Nemt at finde rundt
  5. Masser af tekniske udfordringer undervejs
  6. Spor som falder ind i naturen
  7. Blå (6 km) og rødt (17 km) spor

Sporet falder godt ind i naturen og underlaget er fast og hurtigt. Svingene giver generelt et naturligt flow og god underholdningsværdi. Da sporet åbnede i 2016 savnede vi nogle flere tekniske udfordringer, men det skal jeg lover for at der er kommet og det er tydeligt at der er lagt mange timers arbejde i sporet over de sidste par år.

Det er nemt at finde rundt og de mange markeringer vil gøre at man aldrig er i tvivl.

Underholdning  5 out of 5 stars
Sværhedsgrad  4 out of 5 stars
Udførsel  4 out of 5 stars
Opmærkning  4 out of 5 stars
Skrevet af: Esben Johannes Bøll
06-04-2016

 

Kort over parkering

Sporet er lavet af frivillige i området med støtte fra Nordea-fonden, LAG SØM, Svendborg Kommune, Hvidkilde Gods og Naturturisme I/S. Bag sporet står foreningen “Foreningen Egebjerg Bakker MTB-spor”.

Et årskort koster 500 kr, men hvis du kun er på sydfyn over en weekend er der mulighed for at købe et 3-dages kort til 3 sammenhængende dage for 100 kr. Perfekt til en weekend i det sydfynske. Køb årskort og dagskort HER

Skovhuggeren på de sociale medier

Din mening tæller

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.